Tarina

Valkila Oy on Hämeenkyrön Kyröskoskella toimiva käsityöyritys. Olemme valmistaneet puisia tuotteita jo vuodesta 1999.

Harrastuksesta yritystoiminnaksi

Ennen vuosituhannen vaihtumista Tapio Valkila rakensi päätyönsä ohella saunoja Hämeenkyröläisille. Kerran tilaaja halusi lauteensa lämpökäsitellystä puusta, joka oli juuri saapunut markkinoille.

JuustosettiSaunan valmistuttua lauteista jäi kaikenlaisia pätkiä lämpökäsiteltyä haapaa. Materiaali oli kaunista, kahvinruskeaa puuta, joka oli vielä kaikenlisäksi kevyttä. Tapio ei tohtinut hävittää pätkiä, vaan otti ne mukaansa.

Iltojen hämärtyessä kohti talvea Tapion autotallissa oli puusepän työkalut kovassa käytössä. Innokkaana kalamiehenä hän oli keksinyt pätkille käyttötarkoituksen.

 

Visakoivuinen rasiaMuutamien erehdysten, kahvikupposten ja tuumaustaukojen jälkeen ensimmäinen tuote oli valmis. Keskeltäaukeava perhorasia, jossa messinkiset saranat ja lukkolaite oli nähnyt päivänvalon. Ensimmäisen virallisen tuotteen valmistuttua ideat lähtivät lentoon ja toiminimi Puukäsityöliike T. Valkila näki päivänvalon.

Pian sana kiiri ja Puukäsityön valmistamia tuotteita tilasivat monenlaiset yritykset. Rasioista siirryttiin pian leikkuulautoihin, tarjottimiin ja aterimiin. Myös pienet tuotteet kuten avaimenperät tulivat mukaan.

Laseraikakausi

Valokuvakaiverrus rasian kannessaAlusta saakka lähes kaikkiin tuotteisiin oltiin haluttu jonkinsorttinen merkintä. Joskus se oli logo, joskus nimi. Monet nimikoinnit tehtiin alusta alkaen polttokynää käyttäen, mutta logot, kuvat ja muut grafiikat tuotteisiin tehtiin laserkaivertamalla. Kaiverrin oli iso investointi ja nämä työt teetettiinkin muualla. Vuonna 2009, kun Juho oli palannut varusmiespalveluksestaan, laserkaivertimen hankintaa ryhdyttiin selvittämään ja samalla yrityksen sukupolvenvaihdos käynnistyi.

Vaikka laserin toiminnasta tiedettiinkin paljon, itse sen tekniikasta ei vielä paljoakaan. Valinta osui ranskalaiseen laitteeseen, joka oli alun perin suunniteltu merkkauskoneeksi. Samalla J. Valkila Oy oli perustettu ja toimipiste avattu Ylöjärven Mikkolantielle.

Puiset käyntikortit ja käyntikorttikoteloKun pääsimme laseriin käsiksi, ja sen graafiset mahdollisuudet hahmottuivat ja jo muutaman kuukauden päästä valmistimme sillä muiden tuotteiden osia valmiiksi.

Muutaman vuoden kuluttua valmistimmekin jo laserilla rasioita. Niiden osat leikattiin laserilla irti jonka jälkeen ne liimattiin yhteen ja viimeisteltiin. Tämä uudentyyppinen valmistaminen laserilla vähensi tuotantoaikoja huomattavasti, mutta samalla se piti tuotteemme käsityönä.

Puinen pöytäkello, jossa kolo käyntikorteilleVuonna 2017 olemme edelleen jatkaneet tuotekehitystä. Pakkausten valmistuksen lisäksi tuotannossamme on paljon erilaisia tuotteita, jotka löydät kotisivuiltamme, nettikaupoistamme sekä jälleenmyyjiltämme ympäri maan.